úterý 2. června 2009

Anglický den

Hello! How are you?

Tak tomuhle ste asi rozuměli, to je jasný. Ale zkuste si někdy mluvit a psát a číst jenom v angličtině. Nemusíte kvůli tomu hned jezdit pryč, zkuste si doma udělat váš "Anglický den". Ale třeba to za pár desetiletí bude normální, po celym světě se bude mluvit jenom anglicky. No a já si představuju, kdyby se to ale stalo ze dne na den...

Váš počítač by se přenastavil do angličtiny, a žádné jiné jazyky by nastavit nešly. Všechny dokumenty a programy by se taky přeložily do angličtiny. Dtto váš mobil. Potom by vycházely jenom anglické noviny, časopisy a knihy. V televizi by mluvili jenom "ingliš". Hm.... 

Představte si, že ste posledním člověkem na světě co umí česky. Co byste udělali? Pokorně přijali angličtinu nebo byste se snažili češtinu šířit???

Řeknete si, že tady o tom mluvím jako o poněmčování za doby národního obrození nebo pozdějc. Ale tohle je horší. Tam to dělali násilím, a ti lidi se proti tomu bránili. Ale teď, když to dělaj nenásilně, tak to ti lidi přijmou spíš. Teď neřikám že hned bude na celym světě jeden stát, ale třeba evropa k tomu spěje. Nejdřív se všichni "sjednotěj" v Evropský Unii. Za tim sou samozřejmě ti **** politici. Potom budeme mít jednu měnu, jazyk ... !

Ale jestli to někdo chce, to je jim uplně jedno.

Takže nátlak politiků, médií (!) a dalších nás dokáže "sjednotit" (brrr jak je to slovo odporný). Za chvilku budou všichni stejný... (Vzpomeňte na poměrně starší, ale přitom stále aktuální dílo pana Čapka - R. U. R.)
 Hm. So, goodbye and good luck!

Žádné komentáře:

Okomentovat